*

Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholilaki

Ravintoloitsijan lausunto uudesta alkoholilakiesityksestä

Arvioitaessa lain tarkoituksenmukaisuutta, on ensimmäiseksi selvitettävä mitkä ovat esityksen laatijoiden perimmäiset motiivit. Niitä ei useinkaan  kehdata ilmoittaa esityksissä, vaan ehdotukset perustelut verhotaan yleisesti hyväksyttyihin tavoitteisiin. Raha, valta, asema ja asenne ovat yleiset taka-ajatukset, jotka pyritään jättämään piiloon.

Valmistustaparajoituksen poisto on uuden alkoholilain tärkein kohta

Kaikki alkoholiakiuudistuksen ehdotukset ovat hyviä ja pieniä askeleita oikeaan suuntaan. Uudistuksen tärkein kohta on kuitenkin valmistustaparajoituksen poistaminen ruokakaupoissa myytäviltä alkoholijuomilta. Nykyisen alkoholilain mukaanhan ruokakaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Nykyään siis 4,7% alkoholia sisältävä sokerilla kyllästetty siideri on sallittu, mutta esimerkiksi 2% alkoholia sisältävä kivennäisveden ja viskin sekoitus ei ole.

Vastuullisuutta alkoholipolitiikkaan

Alkoholilain kokonaisuudistus päätyi eduskuntaan moninaisten hallituksen sisäisten vääntöjen jälkeen. Pohjaesityksen mukaan nelosolutta, vahvoja lonkeroita ja limuviinoja ollaan tuomassa vähittäiskauppoihin. Samalla jatketaan Alkojen ja ravintoloiden myyntiaikaa ja vapautetaan ulkomainen nettikauppa. Tiukka asiantuntijoiden ja osan oppositiosta vastustus vaikutti kuitenkin siihen, että edes prosenteista on tulossa äänestys ”omantunnonkysymyksenä”.

Limukiljusta limulonkeroon

Hallitus sai esityksensä uudeksi alkoholilaiksi lopulta eduskuntaan asti. Onneksi siitä on tehty ns. omantunnon kysymys, eikä hallitus joudu vetämään sitä pois, vaikka eduskunta päättäisi muuttaa sitä joltain keskeiseltä osin.

Onhan tämä erikoista, että emme tahdo saada tässä maassa päätettyä edes ruokakaupoissa myytävän oluen alkoholiprosentista. Tämä on jo toinen hallitus, joka ei löydä asiasta sopua edes omissa eduskuntaryhmissään, saati opposition kanssa.

Ja siinä sivussa koko alkoholilaki on jäänyt keskioluen panttivangiksi.

Uusi alkoholilaki

Seurasin uuden alkoholilain lähetekeskustelusta pari tuntia. Se tuntuu keskittyneen ainostaan kysymykseen niihin 0,8 %-prosenttiyksikköön, jonka lakiuudistus sallisi vähittäiskaupan myyntiin sallittaville alkoholijuomille. Keskustelu näytti keskittyvän ainoastaan siihen, miten tämä uudistus vaikuttaa kansanterveydellisiin haittoihin. Vedottiin myös myös siihen, että matkustajatuonti ei Virosta lisääntyisi, koska myös Viro nostaa alkoholiveroaan. Tietojen mukaan jo lähes puolet Virossa juodusta alkoholista haetaan Latviasta. Myös suomalaisten alkoholin ostosmatkat vain pitenevät.

Alkoholikeskustelu eduskunnassa - suora lähetys Areenassa - kommentointiblogi

Päätin sitten harrastaa masokismia ja pistää eduskunnan täysi-istunnon pyörimään. Aiheena alkoholiuudistus, eli marginaaliset lievennykset täysin vanhentuneeseen ja epäonnistuneeseen kieltolakiin.

Saa nähdä lähteekö erokirje Apollonkadulle ennen iltaa. Vähintään Pekka Paskan valheet saavat minut ja monet muut varmasti ryyppäämään tänään. Luotan että sentään hieman järjen ääntä kuuluu Mikko Kärnän suusta.

Täysistunto löytyy täältä: https://areena.yle.fi/1-4232563

Alkoholilainsäädännössä mättää muutkin kuin prosentit

Eduskunta käsittelee syksyn aikana alkoholilain uudistuspakettia, joka on aitosuomalaiseen tapaan johtanut keskusteluun epäolennaisuuksista ja lopputulos näyttää jo tässä vaiheessa vesitetylle kompromissille. En itse ole ryhmäkurin ystävä, mutta on suorastaan hupaisaa kuinka alkoholilain siirtäminen tälle vuosituhannelle on omantunnonkysymys Keskustalle, mutta sitä eivät ole olleet koulutukseen, vähäosaisten toimeentuloon ja lapsiin kohdistuneet yhteiskunnallista eriarvoisuutta pahentavat leikkaukset. 

Alkoholia 4,7 vai 5,5 prossaa

Alkoholiongelma on outo asia, se on meillä suomalaisilla, vaikka meillä on Euroopan ahdasmielisin alkoholilaki. Saksassa ei varmasti kukaan suostuisi suomalaismalliseen alkoholilakiin, tai miten kävisi Ranskassa jos siellä ruokakaupasta ei saisi ostaa ruokaviinejä.

Juustot ja viinit kuuluvat yhteen, mutta ne pitää Suomessa hakea eri kaupoista.

Sosialidemokraateille tärkeä syyskausi

Galluptulokset ovat näyttäneet runsaan kuukauden ajan opposition henkisen johtajuuden siirtyneen Vihreille sekä sen, että Kokoomus on kyennyt hallitusasemastaan huolimatta pitämään kiinni kannatuksestaan, todennäköisesti siksi, että se on saamassa tai saanut tarpeeksi omille kannattajilleen tärkeitä lakihankkeita läpi. Mikä siis vastaavasti on voinut mennä sosialidemokraateilta pieleen?

Selvä enemmistö haluaa vahvat oluet ja "limuviinat" kauppaan

Iltalehti on teettänyt mielipidekyselyn, jossa kysyttiin kansalaisten mielipidettä nelosoluen ja "limuviinojen" mahdollisesta tulosta ruokakaupan hyllyille. Valtaosa kansalaisista oli sitä mieltä, että vahvat oluet voisivat sinne tulla. 59% kansalaisia kannattaa uudistusta siinä muodossa, josta hallituspuolueet sopivat runsas vuosi sitten. Vastustajia oli 34% ja kantaansa ei osannut sanoa 8%.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä