Hallitus kieltäytyy ilmaisesta rahasta

Antti Rinteen vasemmistohallituksella näyttää olevan järjenvastainen tarve rangaista ihmisiä ahkeruudesta ja oma-aloitteisuudesta kaikissa muodoissaan. Viimeisin esimerkki tästä löytyy päivän Helsingin Sanomista.

Opintotuesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi tänään HS:lle, ettei Rinteen hallitus aio nostaa opintotuen tulorajoja opiskelijoilta, jotka käyvät opintojensa ohessa tai loma-aikana töissä. Tällä hetkellä opiskelija, joka kesä- tai viikonlopputöitä tekemällä tienaa enemmän kuin 12 000 euroa vuodessa, ei ole enää oikeutettu lukuvuoden aikaiseen opintotukeen, vaikka hän samalla suorittaisi opintojaan täysipäiväistä tahtia aivan kuten muutkin opiskelijat.

Järjestelmä on epäreilu ahkeralle opiskelijalle, mutta sen lisäksi valtio menettää sen kautta joka vuosi rahaa. Saarikon edeltäjä Sampo Terho teetätti nimittäin viime vuonna ministeriössä selvityksen, jonka mukaan opintotuen tulorajojen nostaminen 18 000 euroon lisäisi valtion tuloja kuudella miljoonalla eurolla vuosittain verokertymän kautta. Lisäksi opiskelijoiden vuositulot kasvaisivat keskimäärin 600 eurolla.

Siis: opintotuen tulorajoja nostamalla sekä parannettaisiin työssäkäyvien opiskelijoiden toimeentuloa ja poistettaisiin merkittävä kannustinloukku työn vastaanottamiselta että kerrytettäisiin valtiolle miljoonakaupalla lisää rahaa.

Kyseessä on niin win-win-tilanne, kuin politiikassa ylipäätään pystyy löytämään. Sen sijaan Rinteen hallitus kieltäytyy ilmaisesta rahasta ja on valmis menettämään kuusi miljoonaa vuodessa siitä hyvästä, että ahkerien opiskelijoiden toimeentulo pysyy heikkona.

Rinteen hallitus on jo nyt rikkonut muutkin opintotukea koskevat lupauksensa. Vaalien alla Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja SDP lupasivat kaikki nostaa opintorahaa 100 eurolla kuukaudessa. Hallitusohjelmassa opiskelijasatasen kohtalo on vappusatastakin surkeampi – se on kutistunut 1,5 euron korotukseen. Pitääkö tämän lisäksi tehdä vielä järjenvastaista kiusaa niille opiskelijoille, jotka haluaisivat tienata petetyn lisäsatasen tekemällä enemmän töitä?

TiinaAhva
Kristillisdemokraatit Helsinki

28-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Arvokonservatiivi ja talousliberaali, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu