Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Mekanismi ulos eurosta

Euro on malliesimerkki EU:n ideologisesta yhdentymisestä: sitä eivät ohjaa tai rajoita talouden realiteetit. Oli alusta asti selvää, että osa euromaista hoitaa talouttaan huomattavasti leväperäisemmin kuin toiset. Samoin oli selvää, että elintaso, veronmaksuhalukkuus ja talouden rakenne ovat täysin erilaisia valuutta-alueen maissa. Siitä huolimatta euro tahdottiin saada koskemaan mahdollisimman laajaa aluetta, seurauksista viis veisaten.

Kun sitten kävi konkreettisesti ilmi Kreikan kriisin myötä, että euroalueelle on päästetty mukaan useampi ongelmatapaus, federalistit tarjosivat ratkaisuksi - tai oikeastaan pakottivat jäsenmaiden kurkusta alas - yhteisvastuun käsitteen. Eli ongelmiin, jotka syntyivät liian laaja-alaisesta yhdentymisestä, tarjottiin ratkaisuksi yhdentymisen syventämistä.

Kreikan kriisi, niin suuri kuin olikin, voi olla pientä verrattuna tuleviin ongelmiin. Kreikkaa merkittävästi suurempi talous Italia on nimittäin myös hyvää vauhtia ajamassa omaa maataan lunastuskuntoon. Vasemmistopopulistisen hallituksen harjoittama talouspolitiikka on katastrofaalista jo ennestään ylivelkaantunelle Italialle (velka on 130% bruttokansantuotteesta!).

Jos Italia ajaa oman taloutensa jyrkänteeltä alas, pitääkö Suomen euromaana seurata perässä?

Ei missään nimessä.
Sen sijaan meidän on välittömästi luotava mekanismi, jolla euroalueesta voidaan erottaa ja erota.

Tällä hetkellä tällaista mekanismia ei ylipäätään ole, koska euro on suunniteltu ikuiseksi ja euroalue jakamattomaksi. Se on vaarallista haihattelua. Jos eurosta ei voi erota eikä erottaa missään tilanteessa, säilyy valuuttajärjestelmässä kestämätön moraalikato - lupa elää vastuuttomasti muiden kustannuksella. Tähän meillä kenelläkään ei yksinkertaisesti ole varaa, ei varsinkaan Italian kokoisten maiden kohdalla.

On viimeinen hetki tehdä asialle jotain. Siksi euroalueesta eroaminen ja erityisesti erottaminen on tehtävä mahdolliseksi, ja mekanismia on käytettävä Italian kohdalla, kun valtion täysin vastuuton talouspolitiikka ja velkaantuminen jatkuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minne unohdit Ranskan ?

Viimeisen vuosikymmenen aikana maa on velkaantunut lisää yli biljoonan euron verran, eikä maassa ole pystytty tekemään pienimpiäkään rakenteellisia uudistuksia edes suositun Macronin aikana. Ranskalaiset pyrkivätkin kovasti liittovaltion suuntaan ja vastuidensa sosialisointiin maan ulkopuolelle.

Italian velka on valtaosin omilta pankeilta ja kansalaisilta, Ranskan ei ole, vaan räjähdysmäisesti kasvaneessa EKP:n taseessa on varsin vahvasti ranskapapereita.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulla on epäilys että asiat ovat ihan toisella tavalla.
Olisiko niin että ongelmien alkusyy on se että rahan luonti on annettu yksityisille pankeille? Minusta se on järjetöntä, rahan luonti pitäisi olla kunkin maan oman keskuspankin monopoli.

Kreikalle "annettiin" muistaakseni satoja miljardeja lainaa, mutta eikö se raha mennyt suoraan saksalaisille ja ranskalaisille pankeille maksuksi Kreikan veloista?

Jos Kreikka olisi jättänyt kaikki lainat maksamatta, kuka olisi kärsinyt? Eikö lainat ole tyhjästä luotua virtuaalivaluuttaa, lainaaja maksaa vain koron yksityisille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italiaa ajaa lunastuskuntoon äärioikeisto, jonka kanssa persut tekevät yhteistä vaalikampanjaa. Sisäministeri Matteo Salvinin typerät puheet ovat nostaneet tällä viikolla Italian valtionlainojen korkoja. No, ehkä Laura Huhtasaari puuttuu tähän, kun hän tapaa Salvinin huomenna Milanossa.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Olisiko niin että ongelmien alkusyy on se että rahan luonti on annettu yksityisille pankeille? Minusta se on järjetöntä, rahan luonti pitäisi olla kunkin maan oman keskuspankin "

Tämä on muuten mielenkiintoinen aihe. Taitaa velkaantumisen yksi syy olla juuri tuo asia

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Meillähän on keskuspankki EKP, joka on lotrannut ( luonut ) lisää rahaa talouksiin lyhyellä aikaa melkoisen paljon. Arvopaperiostoja oli vuoden 2018 lopussa n. 4.500 miljardin euron edestä.

Eihän sen nyt näin pitänyt mennä.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Euroopan valtiot hoitavat omia talouksiaan "vähän niin ja näin" ei ns.yhtenäisellä tavalla ts.vastuullisesti että miten toimisi jos eräänlaisena tavoitteena eräät haluavat luoda - yhtenäisen euroopan ilman rajoja- jota kutsuttaneen liittovaltioksi : yhteiset tulot ja menot = velkoineen.

Siis yhteisvastuu eurooppa jossa tunnollisimmat hoitaisivat muiden tekemät aiheuttamat vähemmän vastuulliset "tekoset".

Kun elät mahtipontisesti yli varojen,niin toiset maksavat laskut. Eikä ainoastaan taloudelliset puolet vaan siihen liittyy muitakin probl.tässä ajassa ettei sana liittovaltio - ole kuin joidenkin suurempien eräänlainen toivio uni,vailla vahvempaa pohjaa.

Samoin kuin voidaan kysyä pankkienkin vastuullisuudesta mutta valtiot kuin eurooppa kokonaisuudessaan ei voi mennä konkkaan - mutta yksittäiset ihmiset kuin yritykset voivat. Heitä valtio-t ei pelasta.

Miltä tuntuisi olla - velkaunioni - muine haasteineen missä eurooppakin vaeltaa suurten jahdatessa "jänistä" ?

Todella paljon täytyy tapahtua että eurooppa muodostuisi ns.yhtenäiseksi onnelaksi kansojenkin tuella jossa kaikki olisimme yhtä suurta perhettä - olemalla samankaltaisia erinäisine seikkoineen eri kansakuntina.

Kloonataanko kaikki yhteen pakettiin ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Perusongelma ei ole euro tai siihen nivoutettu sopimuspykälistö. Siltä osin kaikki on aivan priimatavaraa.

Perusongelma on se, että EU ei pidä yllä kuria euroon liittyvien reunaehtojen noudattamisessa. Kun on sovittu jotain maksimivelkaantuneisuudesta tai budjettialijäämästä, niin niitä pitää myös noudattaa. Muidenkin maiden kuin vain Suomen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitäs luulet millainen lama tulisi,jos velkaantuminen lopetettaisiin ja kuinka pitkä?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Juha on tässä täysin oikeassa neulansilmän lävistäjänä.

Yhteisvaluutalla on omat finanssipoliittiset velvoitteensa jäsenmaiden kesken.

Juurikin nyt Antti Rinne ja SAK/SDP ovat unohtaneet nämä velvoitteet.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Entä jos ne velvoitteet ovat niitä jotka kaatavat yhteisvaluutan?

Se on se sisäänrakennettu ongelma eurossa.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Vähän niinkuin jos olis hyvä kallis auto mutta se paska vaan ei toimi. Kuljen kävellen, koska kyllä se auto on pirun hyvä. Seison sen vieressä ja huudan naapureillekin että on tää hyvä auto, se vaan ei toimi kun niillä on niin surkea laadunvalvonta. Mutta en per%&%&% muutakaan rillaa osta koska tää on hyvä auto, se on hyvin suunniteltu.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Sitä rillaa ei kukaan kaipaa, mikä oli ennen euroa. Euro on Suomelle vakaa, toimiva ja paras tähän asti käytössämme olleista valuutoista. Se riittää meille.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #14

Euro on paras valuutta. Pelasti Euroopan pankkisektorin. Ei kylläkään poista suhdanteita, eikä amerikkalaislähtöisiä pankkikriisejä maailmalta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tärkeintä tuntuu olevan kunhan ei vaan itse omisteta omaa valuuttaa vaan oltaisiin aina roikkumassa muiden valuutoissa. Nyt sinä tarjoat mitä ilmeisemmin sinun valuuttaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei bitcoin valitettavasti minun valuuttani ole. Mutta, vakavammin puhuen, valuutta on sitä parempi, mitä laajemmin sitä käytetään. Käytön laajuus on euronkin paras puoli. Koska eurossa on kuitenkin ne ongelmat, mitä Ahva artikkelissaan toi esiin, niin heitin sitten puolivakavissani yhden ehdotuksen. Bitcoinista voisi tulla vielä käytetympi valuutta kuin eurosta, koska ainakin tekniikka mahdollistaa sen käytön maailmanlaajuisesti. Toinen hyvä vaihtoehto mekanismiksi ulos eurosta olisi kultakanta. Silloin valuutta voisi nimellisesti olla oma, vaikkapa vanha kunnon Suomen markka, mutta tosiasiassa se olisi tietenkin maailmanlaajuisesti hyväksytty ja arvonsa hyvin säilyttävä kulta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Eli sinulla ei ole bitcoineja?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

1) WIKIPEDIA: Suomen eroaminen €urosta: (EMUSTA/€UROSTA EROAMISTA/EROTTAMISTA ei liene eromis/erottamispykälää olemassa?)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_eroaminen_eur...

2) TALOUSSANOMAT - eurosta eroaminen:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q...

3) EU:sta eroaminen/erottaminen: (= EU:n perustuslaissa)
- maan oman hakemuksen perusteella tai
- EKP voi erottaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset