Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Jotain tolkkua - ay-liike laittaa sijaiskärsijöiksi lapset ja vanhukset

Poliittiset lakot ovat lähtökohtaisesti epäreiluja, sillä ne rankaisevat sellaisia osapuolia, joilla ei ole edes teoriassa mahdollisuutta vaikuttaa lakon taustalla olevaan poliittiseen syyhyn. Pienyrittäjä tai suurempikaan firma ei voi sille mitään, että poliitikko Arkadianmäellä päättää jotain ay-liikkeelle epämieluisaa. Silti juuri yrittäjä on maksumiehenä, kun ay-liike yllyttää jäsenensä lakkoon ja työ firmassa seisahtuu. 

Ihan kuin jo poliittisten lakkojen perusperiaate ei olisi moraalisesti kyseenalainen, tänä syksynä on nähty entistä oudompia lausuntoja ay-liikkeeltä. Niissä on esimerkiksi väitetty, että lakkoon olisi pakko osallistua myös niiden työntekijöiden, jotka eivät kuulu liittoon. Eihän se pidä paikkaansa. Kenelläkään ei ole velvollisuutta osallistua sellaisen yhdistyksen tapahtumaan, johon ei itse kuulu. Jaloillaan voi äänestää – tai tässä tapauksessa käsillään, tekemällä töitä.

Lisäksi ay-pamput kertovat keräävänsä työpaikoilla listaa lakkorikkureista, ilmeisesti tulevaa työpaikkakiusaamista ja tikun nokkaan nostamista varten. Toivoa sopii, että lakkovahdit ovat tietoisia Suomen henkilörekisterilainsäädännöstä ja rangaistuksista, joita laittomasti tehdystä tietojenkeruusta voi koitua. Muutenkin on absurdia, että työntekijöitä velvoitetaan mukautumaan ay-liikkeen poliittiseen kantaan ja rangaistaan, jos niin ei tee. Entä jos duunari kannattaakin irtisanomislakia, koska se madaltaa työllistämiskynnystä?

Kaiken kohtuuttomuuden huippu oli silti tänään tullut ilmoitus JHL:n kaksipäiväisestä poliittisesta lakosta, joka koskee noin 10 000:tta työntekijää esimerkiksi koulujen ja palvelutalojen ruokailuhenkilökunnassa. 

Ensinnäkin, monissa maissa poliittiset lakot saavat kestää korkeintaan joitakin tunteja. Kahden päivän työnseisaus on täysin käsittämätön. Toisekseen, lakon seurauksena mm. koulujen ja palvelutalojen ruokien saatavuuteen ennakoidaan maanantaina ja tiistaina ongelmia. Ay-pamput ovat siis valinneet sijaiskärsijöiksi lapset ja vanhukset.

Lakon älyttömyyttä vielä lisää se, että eduskunta päätti jo tänään tukea hallitusta ja pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista koskevaa lainvalmistelua. Tulevalla lakolla ei vastusteta enää hallitusta vaan nyt jo koko maan eduskuntaa, demokratian peruspilaria. Oikeasti kyseessä on lähinnä taas yksi SDP:n vaalitempaus ja väärään äänestystulokseen turhautumisen purkaminen kansantalouden kustannuksella.

Poliittiset lakot ovat jo lähtökohtaisesti hölmöjä ja epäreiluja. Erityisen moraalittomia ne ovat silloin, kun niistä laitetaan kärsimään koululaiset ja palvelutalojen vanhukset.

Jos ay-liikkeen tavoitteena on sabotoida itse kaikki mahdollisuutensa esiintyä keskustelevana ja hyödyllisenä tulevaisuuden toimijana, vilpittömät onnittelut ovat paikallaan. Tämän paremmin sitä ei voisi tehdä, ei vaikka yrittäisi.

Poliittiset lakot pitäisi kieltää - mutta vähintäänkin niin kauan, kuin niitä järjestetään, on ay-liikkeeltä poistettava sen ’yleishyödyllisyyden’ varjolla huijaamansa verovapaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Lakot, ovat ne poliittisia tai epäpoliittisia, koskettavat lähes aina laajempaa kansanryhmää. Suomessa mennään Suomen lakien puitteissa. On yksi lysti, montako tuntia poliittinen lakko saa kestää jossain Unkarissa.

Poliittisista lakoista voi olla mieltä jos toistakin, mutta maamme lakien mukaisia ne ovat.

Eduskunnan tukiäänestys taas oli varsinainen pelleshow, jolla ei ollut mitään merkitystä. Äänestettiin jostain, jota ei edes ole olemassa.

Ay-liike on perustettu ajamaan jäsentensä ja suomalaisen työntekijän oikeuksia. Sen ei tarvitse nauttia eduskunnan luottamusta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä ay-änkyrät pistävät vaikka koko yhteiskunnan polvilleen, jos siihen ei eduskunta ja hallitus mitenkään puutu. Eikö olisi jo aika kieltää poliittiset lakot lain säädännöllä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Junailijapilli ilmoo taas viilsi".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Junailijapilli ilmoo taas viilsi".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Madallettu työllistämiskynnys" = jatkuva koeaika :D

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

" Niin miten he jotka eivät kuulu liittoihin,voivat( arvaavat ) tulla työpaikoilleen,sanktioitta - mutta voiko olla edes työelämässä - ellei ole liitossa " ?

Kuin vielä eräänlaisena heittona että esim.kirkko ja AY voivat ns.jarrata hallitus työskentelyä omilla alueillaan jos neuvottelut katsantokantoineen eriytyvät hallituskaavoista.

Mm.tämä hallituskausi on näyttänyt omat törmäyskurssinsa edm.osaltakin.

Rakentavaa kritiikkiä asialinjoin "ilman halonhakkulinjaa" !

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Leskinen, junailijanpilli ilimoo taas viilsi.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Onneksi teillä Sinisillä ei ole tulevaisuutta !

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Tiina. Virikeotsikko Puheenvuoron alussa; Mitä Jeesus tekisi. Kääntäen Hänen Sanoikseen; Ilman minua te, ette voi mitään tehdä. En minäkään tätä saamaani runoa: Minä lakkoon mennä tahdon, kansan köyhimmän unhoittaa. Tahdon unhoittaa köyhän mummon, joka torpassaan asustaa. Minä olenhan rikas ja vauras, mulla aseeni kantajat on. Aseiden kantajain vuoksi, meni syömmeni lakkohon. Vaan mummomme mökissään tuolla, hän virsiä laulelee. Ei hällä huolia heistä, norsunluutorneis' jotk' asustelee. He kartanon "herroja" lienee, joilla aamuisin kannel ei soi. Liekö joutuvat kerran huutamaan, oi kuinka tää kuuumaa on täällä, oi auttakaa oi, oi, oi ! Kukin palkkansa paikkahan laittaa, on paikka tuo taivas tai maa. Ja kerran on viimeinen maksu ja siitä "nauttia" saa. Jos ei asioilla oikeuden mukaa, lopputiliä kerran ois, ois Herran Sana Pyhä, jolta menis pohja pois. Siks' Jeesus tuli ja kuoli, että jokainen saa, sen mistä hällä ol' huoli ja ketä jaksoi armahtaa. Siunaten Lasse.

Juha Saari

"Sininen tulevaisuus tyrmää aktiivimallin arvostelun: "Aktiivimalli ei leikkaa työttömyystukea, vaan päin vastoin nostaa sitä".
Jos hallituspuolue on noin pihalla niin ei kannattane ihmetellä miksi maassa lakkoillaan. Sinisten puheenjohtaja yrittää pestä mustaa valkoiseksi ja kolmas varapuheenjohtaja nuoresta iästään johtuen on vain kokemattomuuttaan ihan pihalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset