Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kotihoidontuki osoittaa tarpeen kansalaisuusperusteiselle sosiaaliturvalle

Suomessa on luotu järjestelmä nimeltä kotihoidontuki, joka tarkoittaa, että suomalaisperheiden isät tai äidit voivat tuetusti jäädä kasvattamaan pientä lastaan kotona. Se on hieno, perhemyönteinen ja toimiva järjestelmä, joka perustuu perheiden omaan valintaan. On ainutlaatuista maailmassa, että annamme näin paljon arvoa lasten ja vanhempien erityiselle suhteelle ja tukea sen kehittämiseen. Hyvä Suomi!

Nyt OECD:n tutkimus kuitenkin kertoo sen, mikä on ollut tiedossa pitkään: kotihoidontukijärjestelmä, niin hyvä kuin se muuten onkin, on myrkkyä maahanmuuttajanaisten kotoutumiselle. Se kannustaa luopumaan työelämän tavoittelusta kokonaan, oikeuttaa kotoutumattomuuden ja vaikeuttaa myös toisen polven kotikasvatettujen maahanmuuttajalasten integroitumista.

Ei tämän pitäisi oikeastaan yllättää: suomalaisessa, alati tasa-arvoistuvassa kulttuurissa voimme lähtökohtaisesti uskoa siihen, että perheet tekevät kotihoidon suhteen valintansa vapaasti ja molempien tahtoa kunnioittaen. Suomeen muista kulttuureista tulevissa perheissä vastaavaa vaihtoehtoa ei välttämättä tarjota – etenkään, kun suomen kieltä taitamattomat naiset eivät ilman koulutusta ja kotoutusta heti ole työmarkkinakelpoisia. Heillä ei siis ole työelämää, jota tilapäisesti jättää ja sitten palata – on vain kotiin jääminen ja loukku, joka estää kotoutumisen tulevaisuudessakin.

Mitä siis tehdä?

Karkeasti ongelman ratkaisuun on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen niistä on lakkauttaa tai vähintäänkin rajata koko kotihoidontukea. Sitä ajavat monet sellaiset puolueet, jotka tahtovat nähdä suomalaisetkin naiset työelämässä kodin sijaan – riippumatta siitä, tahtovatko he sitä itse vai eivät. Minä en ole sillä linjalla, minusta se on hölmöä ja väärin. Perhe-elämän ja lasten kotikasvatuksen mahdollistaminen on arvokysymys, ja kotihoidontukea pitäisi pikemminkin nostaa kuin laskea. 

Toinen vaihtoehto on katsoa tosiasioita silmiin: yksi sosiaaliturvajärjestelmä ei sovi kaikille ryhmille. Siksi Suomessa pitää ottaa käyttöön kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva nykyisen asumisperusteisen sijaan. Se antaisi mahdollisuuden asettaa erilaiset ehdot Suomen kansalaisten ja maahanmuuttajanaisten saamalle kotihoidontuelle. Se ratkaisisi huonoon kotoutumiseen liittyvät ongelmat eikä rankaisisi suomalaisperheitä haasteista, jotka eivät heidän elämäänsä tai kotihoidontuen käyttöönsä liity.

Se vaatisi vain perustuslain muutoksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kansalaisuusperustainen sosiaaliturva tekisi edelleen ulkomaisesta työvoimasta suomalaista halvempaa.

Sitäkö te smurffit haluatte, että muukalaiset vievät kaikki (tai ainakin huomattavan osan) suomalaisten työpaikoista ja suomalaiset joutuvat työttömiksi?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ottamatta kantaa blogistin idean järkevyyteen, et viitsisi perustella miksi kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva tekisi ulkomaisesta työvoimasta halvempaa?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

(1) Suoraan koska jos ei saa sosiaaliturvaa, niin palkasta ei myöskään tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja.

(2) Välillisesti koska ulkomainen työntekijä ja hänen mahdollinen perheeseensä ei tällöin käytä Suomen valtion subventoimia palveluita ja tulonsiirtoja.

Ulkomaiset työntekijät eivät näin olisi ainoastaan työnantajalle eli kapitalistiselle tai riistäjälle halvempaa työvoimaa, vaan myös valtion ja ennen kaikkea valtiovarainministeriön kannattaisi suosia ulkomaisia työntekijöitä Suomessa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #3

Tuo ykköskohta olisi helposti ratkaistavissa niin, että sosiaaliturvamaksut pitäisi maksaa riippumatta siitä onko työntekijä oikeutettu kaikkiin etuuksiin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Oma nenä on tärkeä, mutta ei ajattelun pidä loppua siihen. Suomessa, ainoana maana Euroopassa, on kolmen vuoden oikeus vanhempain vapaaseen ja kotihoidon tuki lasten hoitoon sen lisäksi.

Myös Suomen työelämän segregaatio sukupuolen mukaan, on Euroopan korkeinpia. Näistä seikoista osittain johtuu, että naiset 97 % pienipalkkaisempina, jää kotia hoitamaan lapsia.

Tämä on myrkkyä erityisesti naisvaltaisten alojen työnantajille ja ratkaisuna nähdään nyt irtisanomissuojan lakkauttaminen. Ja mikä tärkeintä, kotia jäävän työeläke jää kertymättä. Minkälainen onkaan tänä päivnä näiden vanhusten kohtalo? Puhutaan jopa heitteille jätöstä.

Vanhoilliskonservatiivisella hallituksella ei ole halua hoitaa asiaa kuntoon. Viisas luonnollisesti näkee pidemmälle ja äänestää puoluetta, joka ymmärtää kokonaisuuden paremmin; toimii vanhempainvapaan jakamisen puolesta kummankin vanhemman kesken.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Minulle on sanottu jotta kotihoidon tuen 338€ . Johon ansiotulot ja niin edelleen vaikuta . Tukevat töissäkäyviä . Kun taas kokonaan töissä käymättömil siitä ei ole hyötyä kun se huomioidaan muissaa harkinnan varaisissa sossutuissa jne .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset