Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Sosiaaliturva kansalaisuusperusteiseksi

Ei valitettavasti liene sattumaa, että merkittävä osa Eurooppaan pyrkivistä ihmisistä haluaa juuri niihin maihin, joissa on korkea sosiaaliturvan taso. Järjestelmän väärinkäyttö on haitaksi kaikille, ja se täytyy estää kansainvälisesti ja kansallisesti.

Tällä hallituskaudella Suomessa yritettiin kehittää ratkaisua, jossa maahan juuri saapuneiden sosiaaliturva voitaisiin räätälöidä erilaiseksi kuin Suomen kansalaisten. Tällä pyrittiin toisaalta vähentämään Suomen vääränlaisia vetovoimatekijöitä ja toisaalta edesauttamaan maahanmuuttajien yhteiskuntaan sopeutumista. Tuolloin esitetyn ns. kotouttamisrahan edellytykseksi oltiin asettamassa velvollisuutta osallistua kotouttamistoimenpiteisiin.

Uudistus kuitenkin pysähtyi perustuslakiin, joka velvoittaa siihen, että maahanmuuttajien sosiaaliturvan on oltava sama kuin Suomen kansalaisten. 

Tällainen asumisperusteinen sosiaaliturvajärjestelmä on poikkeuksellinen muihin Euroopan maihin verrattuna. Sen ongelma on paitsi liiallinen väärinkäytön helppous, myös sen joustamattomuus: vasta kotoutumisprosessinsa alussa olevien maahanmuuttajien sosiaaliturvan tasoa tai ehtoja ei voi muuttaa muuttamatta kaikkien suomalaisten sosiaaliturvaa.

Kansalaisuusperusteinen sosiaaliturvajärjestelmä mahdollistaisi sen, että kotoutuville sosiaaliturvan edellytyksenä voisi olla esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen osallistuminen ja kielitaidon kartuttaminen. Lisäksi, koska asuinalueiden eriytyminen on ongelma suurissa kaupungeissa, maahanmuuttajien erilainen sosiaaliturva mahdollistaisi esimerkiksi sellaisen asumistuen, joka kannustaa asumaan pienemmällä paikkakunnalla. Onhan integroitumisen edellytyksenä kosketuspinta suomalaiseen kulttuuriin: sitä ei ole, jos ympäröivä yhteisö koostuu vain toisista maahanmuuttajista.

Kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva osaltaan myös kannustaisi nopeaan kotoutumiseen ja siitä seuraavaan kansalaisuuden saamiseen. Tavoitteena on oltava, että kun maahanmuuttaja pääsee saman sosiaaliturvan piiriin kuin suomalaiset, hänellä on myös samat edellytykset kuin suomalaisilla päästä pois sen piiristä, työllistyä ja elättää itsensä.

Etenkin nyt, kun sosiaaliturvaa ollaan uudistamassa, törmätään väistämättä ongelmaan, jossa esimerkiksi vastikkeeton perustulo tai käänteinen tulovero toimii hyvin työssäkäynnin edellytykset täyttäville suomalaisille, mutta ei toimi integraationsa alkuvaiheessa oleville maahanmuuttajille lainkaan. Siksi meillä pitää olla rohkeutta tehdä sosiaaliturvan uudistus kokonaisvaltaisesti – perustuslaista lähtien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Aivan. Pohtimisen arvoinen vaihtoehto voisi olla, että sosiaaliturvan taso riippuisi siitä kuinka kauan henkilö on maassa ollut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset