Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Pöllöpopulismia

Vihreät kertovat taistelevansa populismia vastaan, mutta välillä tuntuu, että pitäisi taistella nimenomaan vihreää populismia vastaan. Tämän viikon pöllökuva-gate osoittaa hyvin sen, miten iso hirsi voi omassa silmässä olla samalla, kun syyttää muita vääristelystä.

Harhaanjohtavien kuvien käyttäminen on ollut luonnonsuojeluaktivistien ja vihreiden ääriliikkeiden modus operandi jo pidempään. Esimerkiksi Greenpeace on maailmalla useamman kerran jäänyt kiinni muokattujen, lavastettujen tai virheellisten kuvien käytöstä. 

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Niin varmasti moni aktivisti uskottelee itselleen. Valitettavasti ajatusmalli ei eroa esimerkiksi maahanmuuttovastaisten roskamedioiden toiminnasta mitenkään. Otetaan itselle tärkeä asia, maustetaan sitä muutamalla keksityllä yksityiskohdalla ja tadaa, somehuomio on taattu. Ketä kiinnostaa, jos siinä sivussa johdetaan vähän harhaan?

Tällähän voi perustella minkä tahansa valheen.

Inhottavinta näissä somehuijauksissa on, ettei valheenpaljastusta tai korjaavaa otsikointia juuri koskaan näe yhtä moni ihminen kuin alkuperäistä julkaisua. Ja vaikka näkisivät - moni ei usko. Ensimmäinen vastaan tullut otsikko on se, joka painuu mieleen - ja ensimmäinen kuva on se, josta kahvipöydissä myöhemmin puhutaan.

Jos halutaan viedä poliittista keskustelua järkevämpään suuntaan, lienee syytä aloittaa se pöllöpopulismin kitkemisestä. Vaikka sitä tekevät uskoisivat tarkoitusperiensä olevan kuinka hyvät tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Suosittelen katsomaan pöllön sijaan sen takana olevaa maisemaa, ettei oleellisin asia jää pöhlöpopulismin varjoon.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitäs ihmeellistä maisemassa on?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sotketko tahallasi vai tietämättömyyttäsi Vihreät ja ympäristönsuojelujärjestöt?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hankala niitä on toisistaan erottaa, jos Vihreiden kärkipoliitikot kritiikittä jakelevat ympäristönsuojelujärjestöjen valeuutisia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei pidä uskoa viemärilehtien valeuutisia kritiikittä.

http://avohakkuuthistoriaan.fi/index.php/2018/06/1...

https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Avohakkuita-koskeva-kansalaisaloite-ravistelee-suomalaista-metsäkeskustelua/1213302#comments

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #6

Ei tuo seliseli muuta miksikään sitä, että kuva on lavastettu. Vähän kuin tekaistuja kauhutarinoita maahanmuuttajista tehtailevat rasistit änkyttämässä, että sanomahan se tässä tärkeintä on, ei rehellisyys.

Toki Mäkinen tulee jälleen kerran urputuksellaan osoittaneeksi, että meillä todellakin on ne kaksi ääripäätä, joiden juttuihin kannattaa luottaa ihan yhtä paljon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Greenpeace ja vihreät ovat kaksi eri asiaa. Greenpeace on toisinaan jäänyt kiinni vähän väritetystä totuudesta, niinpä en enää olekaan sen kuukausilahjoittaja vaan WWF:n. Mutta valemediaksi Greenpeacea en sentään kutsuisi. MV-julkaisu on sellainen, ja se että Halla-aho maalittaa journalistin julkaisemalla MV-lehden valeuutisen Facebook-sivullaan, on todella vastenmielistä. Joten ei ole ihme että Halla-aho ei ajattelevien ihmisten keskuudessa saa osakseen kuin mitä syvintä halveksuntaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Onkohan minun käsityskykyni jotenkin vajavainen, kun en pysty ymmärtämään miten Greenpeace tai Halla-Aho liittyvät siihen että valokuvaaja lavastaa valokuvan, jonka Vihreiden kansanedustaja sitten vailla lähdekritiikkiä jakaa.

Vai tuleeko tuo "mutkun Halla-Aho" -argumentti jotenkin automaatilla?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

Selvä. Sitten varmaan kerrot oikein yksinkertaisesti, mitä tekemistä Halla-Aholla on pöllökuvan lavastamisen tai ko. kuvan jakamisen kanssa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Ihan jos luet mitä kirjoitin niin selväksi käy. Mutta jos ei niin voi voi. Ei maailmassa ole niin paljon rautalankaa että se siihen riittäisi. Sori siitä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Olkiukkoiluun en ole syyllistynyt. Halla-ahosta en mene takuuseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Tämä pöllögate vahvistaa näkemystäni, että tunteellisia kuvia ei yksinkertaisesti pidä jakaa ellei konteksti ole täysin tiedossa. Tässä ei välttämättä ole ollut varsinaista vääristelyä, mutta (tunteiden) manipulaatiota aivan äärettömän ehdottomasti. Ja vaikka kyse olisi miten hyvästä asiasta, manipulointi jättää likaisen olon.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Elämme tunteiden aikaa, emme elä faktoilla. Sitä kutsutaan totuuden jälkeiseksi ajaksi.

Yleensä jonkun elämä on pilalla, riippuen siitä, tehdäänkö näin tai ollaan tekemättä mitään.

Mut kiva uus nimi vihreille, pöllöpopulisti :)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Vetästään itsekkin kunnon whataboutismi:

Kuva katkenneesta merikotkasta, taustalla tuulivoimala.

Web sivu tuulivoimahistoriaan.fi tai stoptuulivoima.fi

Kansalaisaloite.

Miksi tämmöistä ei ole tehty jo?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

No mutta!
Tarkoitus pyhittää keinot.

Olen toisaalla kommentoinut että kyseiseltä rengasmies Tannerilta pitäisi ottaa vehkeet ja lupa pois. Tuollaiset kiilusilmät pilaavat hyvän asian eli luonnonsuojelun, etenkin uhanalaisten lajien suojelun. Pöllönpoikasen ylenmääräinen siirtely ja käpälöinti on amatöörin puuhastelua, vaaraksi sille pöllönpoikaselle minkä terveydestä tässä pitäisi olla ennen kaikkea kyse. Kannon päässä istuttaminen ja lavastettu kuva ei selittelemällä parane. Huijaustahan tuo on, ei siitä pääse yli eikä ympäri.

Olen edelleen sitä mieltä että etelän sinivuokot eivät luonnosta ja sen kokonaisuudesta paljoa ymmärrä. Tämä tuli nähtyä jo 80-luvulla, eikä tuo ymmärrys näy kolmessa vuosikymmenessä suuria kasvaneen.
Pthui, minä sylkäisen!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei kannattaisi kommentoida jos tietämys on vain iltapäivälehtien varassa. Rengastuksesta et näköjään ymmärrä mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset