Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Urakehitystä arvokkaampaa

Joka valitsee tutkimuksen mittarit, valitsee, minkä lopputuloksen saa.

Niinpä tänään julkaistu tutkimus kotihoidontuen ’haitallisista vaikutuksista’ äitien työllistymiselle ei yllätä. Jos selvitetään, mitä tapahtuu äitien ollessa pari vuotta pienten lastensa kanssa kotona poissa työelämästä ja saadaan tulokseksi äitien heikompi työllisyys, se nyt ei ole kovinkaan mullistava uutinen.

Todellinen kysymys on, miksi me mittaamme kotihoidontuen hyödyllisyyttä työllisyysluvuilla? Eivät kotihoidontuen puolestapuhujat, itseni mukaan lukien, ole koskaan väittäneet kotihoidontuen olevan työllisyyttä tukeva toimenpide.

Elämässä kun on muutakin vaalimisen arvoista kuin taloudellinen menestys ja työ.

Kotihoidontuki on vapautta, perhe-elämää ja onnellisuutta tukeva toimenpide. Kotikasvatus on - joistakin harhaanjohtavista otsikoista huolimatta - saman tutkimuksen mukaan lapsen tulevaisuuden kannalta ihan yhtä hyvää kuin varhaiskasvatus. Kotihoidontuki mahdollistaa perheiden, yhteiskunnan perusyksiköiden, aidon valinnanvapauden siitä, miten arkensa ja lapsensa kasvatuksen järjestävät. Se mahdollistaa äideille - tai isille - perhearjen, jossa lapsen kasvun tukeminen on päätoiminen ammatti.  Kotihoidontuki tukee lapsen oikeutta vanhempiinsa ja parhaimmillaan lisää ihmisten onnellisuutta.

Sen puolustamisessa ei ole mitään väärää, ei tänään eikä tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikös tänään ole otsikoissa myös tutkimus lasten kognitiivisten kykyjen kehityksestä?

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Päiväkodeissa leviää flunssat ja korvatulehdukset ymmärtääkseni.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Elämässä kun on muutakin vaalimisen arvoista kuin taloudellinen menestys ja työ."

Kyllä, tämä muistutuksena erityisesti iseille, jotka käyttävät kotihoidontuen jaksoista ainoastaan 7 prosenttia ...

Pekka Pylkkönen

Ihme manspleinaaja. Vaimoni halusi itse jäädä lapsen kanssa kotiin kuten yli 90% äideistä yleisestikin. Herrasmies kuuntelee kun nainen puhuu. "Ei" tarkoittaa ei.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No nyt se vaimo kaivetaan esiin vaikka yleensä kuljet turuilla ja toreilla noiden itäeurooppalaisten neitojen kanssa jotka tulevat klikkauksella esiin kuvassasi. Se siitä herrasmiehestä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Onhan tämä aika kummallista että omien pienten lapsien kasvattaminen perhepiirissä yhä useimmin jonkun tutkijan tai etupiirin silmin katsotaan ongelmaksi.
Ahvan yksinkertainen viisaus, että maailmassa on paljon muutakin saavutettavaa kuin taloudelliset seikat, puhuttelee vahvasti ja tuntuu käsittämättömältä ja hälyyttävältäkin että tämä fakta yhä useammalta meistä sumentuu rahankiillon sokaistessa silmät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Konservatiiviset uuspopulistit muistuttavat uskonnollisia lahjoja siinä että eivät arvosta koulutusta eikä sivistystä.
Monet heidän johtajistaan tyyppiä Halla-aho jopa ovat sivistyspettureita sillä vaikka itse ovat saaneet alusta asti kasvaa sivistysmyönteisessä ja lähes feministisessä ilmapiirissä he haluavat olla rohkaisematta sivistyspyrkimyksiä äänestäjäkunnassa koska liike koska lahko koska autoritäärit tarvitsevat tyhmyyttä ympärilleen.
Niinpä tuetaan kotihoidon tukea joka, sen nyt tajuaa ilman tutkimuksia jos pitää silmät auki, on erittäin paha lapsille joiden vanhemmat kuuluvat koulupudokasalakulttuureihin.
Oikea konservatiivi myöntää että äidin koulutustaso korreloi suuresti lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen kanssa eikä häikäilemättömyyttään kaupittele falskia "ihana äiti kotona'- ideologiaa lasten hyvinvoinnin kustannuksella.
Sivistyspetturuus on epäisänmaallisuuden rumin ilmaus.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hyvä jos ei kaupitella myöskään "ihana virkailija laitoksessa"- ideologiaa lasten hyvinvoinnin kustannuksella. Joissain tapauksissa lapset pitää pelastaa kotoa, mutta yhtä hyvin perusteita voi olla pelastaa lapset laitoksista vanhempiensa luo.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikään äärimmäisyys ei ole hyvä. Suomalainen varhaiskasvatus ei kyllä ole laitosmaista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Ikävä kyllä voi olla. Esim laitoksessa kasvanut nuori vanhempi ei osaa hoitaa lasta eikä osoittaa hellyyttä tai edes huolehtia lapsen persustarpeista. Ns konservatiivisen oikeiston ongelma on että se aina tarjoaa vulgääriä lässytystä ja imartelee äänestäjäryhmiä jotka ovat takapajussa. Se toimii kuin sisustusliike joka myy muovisia mutta vanhan näköiseksi patinoituja vaaleansävyisiä tauluja "sweet home".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #10

Näinkin saattaa käydä. Mutta keskustelustamme ovat nyt unohtumassa ne valistuneet vanhemmat, jotka haluavat parasta lapselleen, ja ovat siihen myös kykeneviä, mukaanlukien lapsen sopivaan sosiaalistamiseen ja kovaan laumaelämään totuttamiseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Niin, heidän jotka kykenevät hyödyntämään kotihoidontukiaan viisaasti ääni ei kuulu koska he ovat niin viisaita etteivät halua yhtyä vulgaristien kuoroon.
Mukakonservatiiviset, mukakristilliset, pinnalliset ja manipulatiiviset, vouhohalpaheikit pilaavat myös viisaiden perheiden maineen kun maalaavat kotuhoidontuen omilla synteettisillä räikeillä väreillään.

Hilkka Keränen

Saanko kysyä, vaikka olenkin kotona kasvatettu, että mitä tarkoittaa termi koulupudokasalakulttuuri?
Tämän kohua herättäneen tutkimuksen ainoa saldo oli se, että 2-vuotiaiden neurologisen poikkeavuuden testissä on hienoin ero kotona kasvavien ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten välillä. Myöhemmin tämä ero katoaa ja he ovat samalla viivalla varhaiskasvatettujen kanssa.
So What? Kuka tästä kärsii, paitsi ne, jotka ovat räkä nokasta valuen huutaneet äitinsä perään, joka jätti heidät päiväkotiin ja katosi uraa luomaan. Onneksi minä kuulun siihen ryhmään, joka sai kasvaa kotona. Ja kasvatin omanikin samoin ja iiiik vielä mahdollistin tämän rikoksen lapsenlapseni kohdalla, osallistumalla hänen kotihoitoonsa. Olen siis pilannut jo 2 sukupolvea. Ensimmäisestä tuli maisteri ja toinen sukupolvi aloittaa esikoulun syksyllä. Kerhoarvioinnissa sai erinomaiset "arvosanat" ja erityismaininnan sosiaalisuudestaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ovat varmaankin jääneet paitsi Petteri Orpon mainostamaa "varhaiskasvatusta". En tosin tiedä mitä hienoa päivähoidon ylittävää tuohon sisältyy. ;-)

Koulupudokaskulttuuri voisi viitata vanhempiin, joilla ei ole kunnon käsitystä siitä, miten ihmislasten tulisi kasvaa. Tällaisissa tapauksissa yhteiskunta voi avustaa. Mutta tämä ei ole tietenkään riittävä peruste sille, että kaikkien vanhempien lapset pitäisi "laitostaa" vauvaikäisestä alkaen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Viisaat vanhemmat eivät vaadi itselleen etuuksia jotka toisten lapsille on loukku.
Päiväkotioikeutta ei tarvitse käyttää jos on tarjota lapsille jotain korvaavaa.
Nolokonservatiivit eivät ole heikkojen puolella vaan haluavat tuputtaa unelmahöttöä niille joilla ei ole oikeata ruokaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Pävähoitoa ei kai sitten pitäisi kaikille tarjota, koska siitä voi muodostua lapselle loukku. Osa vanhemmista sijoittaa lapsensa vain pois tieltä, joidenkin tärkeämmiksi kokemiensa asioiden vuoksi. Joissain tilanteissa päivähoito voi kyllä olla ihan hyväksyttävä henkilökohtaisen hoidon korvaaja. ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten niin loukku. Suomessa on hurjan tasokas päivähoito.
Ihan oikeasti, katso ympärillesi. Paljon vanhempia jotka ovat kuin zoombieita lastensa seurassa. Juuri niitä jotka sijoittavat lapsensa pois tieltä. Parempi siis että osaaviin käsiin kuin pelkäämään ryyppyremmejä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #16

Rinnastan vain lasten päivähoitoa ja kotihoitoa. Molemmissa voi olla ongelmia ja molemmissa lapsi voi jäädä jokinlaiseen loukkuun, jos asiat hoidetaan huonosti. Molemmat voivat myös tarjota kelvollista kasvatusta. Kumpaakaan ei voi yksiselitteisesti tuomita eikä pitää varmasti toimivana ratkaisuna.

On selvä että päivähoidossa on lasten laitostamisen riskejä. Ja on selvä, että jotkut vanhemmat voivat kasvattaa lapsoaan huonimmin kuin päiväkoti kasvattaisi. Lapset itkevät sekä päiväkotiin jätettäessä, että vanhempien juopotellessa. Molemmissa lapsilla voi olla myös hyviä kokemuksia. Ne osaavat kädet ja ne huonot kädet voivat olla molemmissa paikoissa. Ei ole mitään syytä olettaa, että jompi kumpi toimisi aina väärin tai aina oikein tai aina paremmin. Valtion on hyvä tarjota molemmat mahdollisuudet (ja muitakin), niin että paras ratkaisu löydetään tilanteen mukaan (vanhempien toimesta, mahdollisesti yhteiskunnan neuvomana, pahimmissa tilanteissa huostaanotonkin kautta).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Vanhemmuus ei aina vaan manifestoidu itsestään. Päiväkotityöntekijät ovat taas koulutettuja ja koko viitekehys on lapsimyönteinen.
Kyllä lapsen kotihoito on hyvä kun kaikki on kunnossa ja perhe elää aktiivista elämää esim niin että sillä on sosiaalista kanssakäymistä ympäristön kanssa. Esim jos äiti on suht koulutettu se useimmiten on tae lapsen hyvinvoinnista ja lapsen turvallisuudesta sekä elämässä menestymisestä. Päiväkodin antama sivustatuki ei silloin ole yhtä korvaaamaton.
Päiväkodeissa on asiota jotka ei ole sallittuja. Ohjaaja ei saa roikkua tuntikausia netissä silloin kun ollaan lasten kanssa. Lapsia ei saa kurittaa vaan heille tehdään ystävällisellä tavalla selväksi mitä ei saa tehdä. Lapsille kuuluu antaa ruokaa ja juomaa. Jne.
Päiväkoti on kodin tuki silloin kun tukea tarvitaan ja mahdollisuus vuorovaikutukselliseen elämään koko perheelle. Se on mahdollisuus jota pahat ja falskit mukakonservatiivit eivät saa junailla pois.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Olen yrittänyt puhua avoimen päiväkodin puolesta. Siinä siis kotona syystä tai toisesta oleva vanhempi tulee päiväkotiin mukaan ja kantaa hoivavastuun samalla kun päiväkoti tarjoaa lastentarhanopettajan. Tämä malli olisi erityisen hyvä syrjäytymisvaarassa oleville, sillä se huomioi myös perheen muut jäsenet. Eli samalla kun lapselle tarjotaan varhaiskasvatusta kustannuksiltaan edullisella mallilla, perheelle tarjotaan opastusta vanhemmuuteen.

Win-win-win.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset