Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Työtä ei tarvise juhlia punalipun alla

  • Helsingin Sininen vapputapahtuma
    Helsingin Sininen vapputapahtuma

Vappu on työn juhla. Melko usein, joku voisi sanoa liian usein, se on myös punaisen aatteen juhla. Meillä on Suomessa pitkät perinteet siitä, että toukokuun koittaessa saavutaan kaupungille, marssitaan ja otetaan punainen lippu käteen. Niin, ja meillä teekkareilla on toki omanlaisemme perinteet vapusta, mutta ei niistä sen enempää.

Eilisessä Sinisessä vapputapahtumassa halusin sanoa kuitenkin, että työtä voi juhlia muutenkin kuin punalipun alla. Ei työn puolella oleminen vaadi punaista ideologiaa eikä tarvitse sosialismia. Kun katsoo tapaa, jolla punainen oppositio on viime vuosina vastustanut kaikkia työn tekemiseen liittyviä helpotuksia, tulee väistämättä mieleen, että ehkä asia onkin päinvastoin. Sen tiedän kuitenkin, että Sininen ideologia rakentuu nimenomaan työn arvostukselle ja työnteon helpottamiselle. Me tiedämme, että työ on ainoa kestävä tapa rakentaa Suomea.

Me näemme, että kaikki työ on arvokasta - että kaiken työn tekeminen kannattaa yksilölle ja yhteiskunnalle. Siksi tulevaisuudessa meidän pitää saada sorvattua sellainen sosiaaliturvamalli ja sellaiset työmarkkinat, että kaiken työn tekeminen kannattaa myös taloudellisesti yksilölle ja yhteiskunnalle. Tämän lisäksi meidän on höllennettävä verokarhun otetta työntekijästä - ei ole mitään järkeä yliverottaa niitä asioita, joita tahdomme edistää. Ihmisten on voitava vaurastua omalla työllään ja ahkeruudellaan.

Vappu tosiaankin on perinteisesti työn juhla. Tämän päivän vapun pitää olla myös yrittämisen juhla. Eihän työpaikkoja syntyisi, elleivät ihmiset uskaltaisi ottaa riskejä, laittaa koko osaamistaan likoon ja perustaa yrityksiä, joissa muutkin voivat työllistyä. Eihän mistään tulisi mitään, jos kukaan ei kehtaisi tai rohkenisi kokeilla.

Olen iloinen siitä, mitä viime vuosina olemme yrittäjien hyväksi saaneet aikaan. Yrityksen perustamista on helpotettu, yrittäjien sosiaaliturvaa on parannettu, uusien työntekijöiden palkkaamista on helpotettu ja eri alojen sääntelyä on purettu. Tästäkin listasta huolimatta totuus on, ettei Suomessa yrittäminen ole vieläkään mitään ruusuilla tanssimista. Korkeintaan ruusujen varsilla.

Tulevissa eduskuntavaaleissa yrittäjyyden helpottamisen on siksi oltava kärkiteema. Me Siniset olemme jo esittäneet joitakin toimenpiteitä, joita tulevalla kaudella täytyy saada aikaan. Yksi niistä on yrittäjien ennakkoverotuksen lopettaminen niin, että heitä verotetaan vasta tulojen saamisen jälkeen. On vaikea ennakoida, miten hyvin yritys menestyy, eikä valtion tehtävänä ole käydä yrittäjän taskulla etukäteen. Yritysverotuksen pitää muutenkin kannustaa yrittämiseen. Siksi alv-velvollisuuden alarajaa pitää nostaa, ja verotuksessa siirtyä esimerkiksi kohti Viron veromallia eli vain yrityksestä ulos otettujen voittojen verotusta.

Tärkeintä on, että yhteiskuntamme tukee kaikessa työn tekemistä ja yrittämistä, antaa mahdollisuuksia kouluttautua ammatteihin ja rohkaisee kokeilemaan omia kykyjään. Se alkaa jo siitä, millaiset mahdollisuudet annamme suomalaisille nuorille. Tahdon kiittää Sampo Terhoa siitä, miten määrätietoisesti ja nopeasti hän on saanut vietyä läpi etenkin vähävaraisia nuoria auttavan oppimateriaalilisän toisen asteen koulutukseen. Se tarkoittaa, etteivät ammattikoulujen työvaatehankinnat tai lukioiden kirjakustannukset nouse ylitsepääsemättömäksi esteeksi kouluttautua.

Tänä vappuna on ilo juhlia työtä ja yrittäjyyttä, jotka voivat Suomessa joka päivä paremmin. Juuri sellaista yhteiskuntaa me Siniset tahdomme rakentaa, ja sellaista yhteiskuntaa me olemme saaneet olla rakentamassa omin käsin kolmen vuoden ajan. Jatkamme joka päivä töitä sen eteen, että Suomella ja suomalaisilla menisi paremmin. Se on meidän tehtävämme, sitä varten tämä puolue on perustettu.

Omasta puolestani ja Sinisten Nuorten puolesta toivotan teille upeaa sinistä vappua!

Vappupuhe pidettiin Sinisten ensimmäisessä vapputapahtumassa 1.5.2018 Helsingin Mannerheiminaukiolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Suomessa on punalippu tuhonnut tehokkaasti työpaikkoja ja uusia ei juuri tule.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset