Suomesta voi vielä tulla alkoholin järkimaa – päätöksen paikka on huomenna

Eduskunta äänestää huomenna alkoholilaista, jota keskusta on saanut vesitettyä jo useamman kerran. Monen edustajan piti tuoda viinit ruokakauppaan – nyt tapellaan alle prosentista. Huomenna näemme edustajien kannan siitä, annetaanko suomalaisen nauttia vapautta ja kantaa vastuuta omasta elämästään. Nyt linjataan ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa, otammeko mallia eurooppalaisesta juomakulttuurista, tahdommeko tukea suomalaista panimoteollisuutta ja rakentaa lainsäädännöllämme järkevämpää alkoholikulttuuria.

Saatavuudesta ollaan tehty lakikeskustelun iso mörkö. Kyllä, laki lisää alkoholin saatavuutta – mutta oletteko nähneet Tallinnasta palaavat laivat? Alkoholinkulutuksesta merkittävä osa on tuontia. Jos saatavuuden lisääminen johtaa tämän rallin pienenemiseen ja kotimaisen kysynnän kasvuun, on tulos kansanterveydelle plusmiinus nolla ja kasvu suomalaiselle panimoalalle valtava hyöty. Samalla saatavuus lisääntyy juuri niiden ihmisten näkökulmasta, jotka käyttävät alkoholia kohtuudella: muut ovat tähänkin asti hakeneet pullonsa vaikka keskipäivällä Alkosta. Kohtuukäytössä ei ole mitään pahaa – sitä kuuluukin helpottaa, aivan kuten muualla Euroopassa on tehty.

Raittiusaate, alkoholin demonisointi, ongelmatapauksista vedetyt yleistykset ja täysi-ikäisten kansalaisten holhous eivät ole oikea suunta. Sen sijaan vapauden ja valikoiman lisääminen, vahvempien erikoisoluiden ja aitojen lonkerojen tuominen kaupan hyllyille on askel kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria, jossa alkoholia käytetään nautinto- eikä päihtymistarkoituksessa. Tehdään Suomestakin alkoholin järkimaa.

Alkoholikulttuuri järkevöityy, kun lakeja laaditaan kohtuukäyttäjien ja tolkullisen enemmistön ehdoilla. Siksi tämä laki on saatava vesittämättä läpi, ja samoin kaikki seuraavat askeleet kohti vapautta. Meillä on pitkä matka kohti muuta Eurooppaa kuljettavana. Ehkä vielä jonakin päivänä myös suomalainen voi valita ruokaansa sopivan viinin samasta kaupasta – tai jos haaveilee oikein pitkälle, kahviinsa sopivan konjakin.

TiinaAhva
Kristillisdemokraatit Helsinki

28-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Arvokonservatiivi ja talousliberaali, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu