Älkää vesittäkö alkoholilakia!

Suomen alkoholilainsäädäntö on yksi Euroopan tiukimmista. Siinä missä Espanjassa kansalainen voi ostaa viskipullon lähikioskistaan, tapellaan meillä siitä, voiko valtion monopoliliike olla vähän iltakahdeksaa pidempään auki – tai voiko marketista hakea 0,8 prosenttia nykyistä vahvempaa olutta saunailtaan. Nyt käytävä uusi vääntö tästäkin puolitiehen jääneestä alkoholilaista on lähinnä koomista.

Kaikista hölmöintä on keskustelu juomasekoituksista, kuten aidoista lonkeroista (joita puskalaiset myös limuviinoiksi kutsuvat). Ei ole mitään järkeä kieltää juomia siksi, että ne maistuvat liian hyviltä. Hampaat irvessä kurkusta alas kaadettu kiljulonkero edustaa huomattavasti vahingollisempaa suhtautumista alkoholiin kuin kesäpäivänä siemailtu laadukas gin&tonic. Jälkimmäiseenhän meidän tulisi kaikin tavoin rohkaista, jos haluamme muuttaa päihtymiskeskeistä alkoholikulttuuriamme nautintohakuisen kohtuukäytön suuntaan.

Alkoholikulttuuri on myös sukupolvikysymys. Nuoret juovat entistä vähemmän humalahakuisesti ja parikymppiset tahtovat omaksua eurooppalaisen juomakulttuurin. Siksi emme voi käsittää, miksi näin yksinkertaista ja elämään kuuluvaa asiaa täytyy holhota kuin kieltolailla konsanaan. Kohtuukäyttäjät, erikoisoluiden kulttuuri ja suomalainen panimoteollisuus hyötyisivät siitä, että ottaisimme edes pienen askeleen kohti vapaata eurooppalaista yhteiskuntaa.

Niin maltillinen kuin alkoholilain uudistus onkin, on Keskusta nyt vuotta myöhemmin löytänyt sisäisen raittiusliikkeensä ja aikoo vastustaa pienintäkin yksilönvapauden lisäystä. Se ei sovi nykyaikaan. Alkoholin demonisointi, ongelmatapauksista vedetyt yleistykset, moralismi ja holhous eivät ole oikea suunta – ne ovat päinvastoin johtaneet meidät tähän tilanteeseen, jossa Viron-tuonti kasvaa ja kohtuukäytön kulttuuri kärsii.

Alkoholilain uudistus on vietävä maaliin vesittämättä alkuperäistä esitystä tippaakaan. Samalla on alettava puhua jo siitä tosiasiasta, että eurooppalaistuva juomakulttuuri kutsuu väistämättä myös viinejä ruokakaupan hyllyille. Alkoholilakia on uudistettava kohtuukäyttäjien ja tolkullisen enemmistön ehdoilla – ei niiden ongelmakäyttäjien ehdoilla, jotka hankkivat pullonsa silloinkin, jos Alko olisi auki vain kerran viikossa.

TiinaAhva
Kristillisdemokraatit Helsinki

28-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Arvokonservatiivi ja talousliberaali, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu