Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Miksi en ole feministi

“Miksi et ole feministi? Etkö kannata sukupuolten välistä tasa-arvoa?”, minulta kysyttiin erään koulupaneelin jälkeen. Kun kerroin, että lähtökohtien tasa-arvon puolustaminen ei vaadi sitoutumista tiettyyn ismiin, eikä feministien toiminta edes vastaa tasa-arvoa, sain vastaan lähinnä hämmennystä.

“Mutta feminismihän on määritelmän mukaan sukupuolten tasa-arvoa”, usein sanotaan, ja sanottiin tuolloinkin. Olisipa hienoa, jos minäkin voisin määritellä jonkin aatteeni siten, että se tarkoittaa vain hyvää ja kaunista. Kuka sen jälkeen uskaltaisi olla kanssani eri mieltä?

Feminismi ei kuitenkaan ole vain sitä, mitä sanakirjassa lukee, vaan aatteita määrittää aina se, mitä niiden nimissä ajetaan. Naiskiintiöt, diskriminaatio sukupuolen perusteella, perheiden itsemääräämisoikeuden vieminen, patriarkaatilla pelottelu, naisten oman pätevyyden vähättely, kielletyt sanat ja yliherkkyys huumorille eivät mahdu omaan arvomaailmaani.

Arvomaailmaani mahtuvat sen sijaan lapsiavioliittojen ja naisten ympärileikkaamisen vastustaminen, raiskauksista annettavien tuomioiden koventaminen, musliminaisten huivipakkoon puuttuminen, naisten äänioikeuden turvaaminen jokaisessa maassa sekä turvakotien ja matalan kynnyksen perhepalvelujen lisääminen.

Nämä ovat niitä todellisia ongelmia.

Mutta missä ovat feministit, kun Suomessa syntyneitäkin tyttöjä viedään Lähi-itään ympärileikattaviksi?
Missä ovat feministit, kun Iranin suurlähettiläs ei suostu kättelemään presidentin vaimoa?
Missä ovat feministit, kun turvakotipaikat eivät Helsingissä riitä perheväkivaltaa kokeville naisille?
Missä ovat feministit, kun raiskaaja saa teostaan vain ehdollisen tuomion?

Sellaiseen aatteeseen en voi sitoutua, joka edellä mainittua katselee sivusta, mutta on sotajalalla sosiaalisessa mediassa heti, kun joku käyttää väärää sanaa, unohtaa mainita vähemmistöt jossain virallisessa paperissa tai heittää huolimattoman vitsin.

Siksi en ole feministi, eikä kenenkään tarvitse olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Tai missä ovat feministit, kun pitäisi puuttua miesten ongelmiin? Kysehän on sukupuolten tasa-arvoa "kannattavasta" liikkeestä...

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Kokeilepa uudestaan. Vihreät on ainoa feministinen puolue ja vihreät on ainoa puolue, jolla on poikien ja miesten syrjäytymistä ehkäisevä ohjelma.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minäkään en ole feministi, mutta ehdottomasti tasa-arvon kannalla. Jopa syntyperän tai kulttuurien tasa-arvon kannalla. Siksi en ole myöskään perussuomalainen.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Kulttuurilla on väliä. Etenkin kulttuurin ytimillä, eli arvoilla, jotka muovaavat yhteisön omanlaisekseen ympäristöksi ihmisyksilön elää. Eri kulttuurit, eli eri arvojen mukaisesti johtuneet elinympäristöt, eivät voi millään logiikalla olla tasa-arvoisia. Päinvastoin, pointinhan on nimenomaan oltava, että kulttuureja arvostellaan verrattuna toisiinsa, ja asetetaan järjestykseen. Ilman paremman luotettavasti toimivaa, olennaisten erojen mukaista erottelua huonosta, ei ole elämää eikä edistystä.

Tasa-arvo on tässä yhteydessä jotain niin uskomattoman höttöistä höpöä ettei mitään tolkkua. Ei liity mihinkään mitenkään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En laita ihmisiä järjestykseen sen perusteella mihin kulttuuriin ovat syntyneet. Voin toki tykätä enemmän tytöistä kuin pojista ja enemmän tutusta kulttuurista kuin oudosta. Silti ihmiset ovat minulle tasa-arvoisia.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Hyvin ja ytimekkäästi ilmaistu kanta. Ei pitäisi kuulostaa kummalliselta kenenkään korvaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Puolueesi oli ainoa, joka vastusti tasa-arvolain uudistusta vuonna 2014. Tiedätkö miksi tasa-arvo on niin vaikea pala persuille?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Mutta missä ovat feministit, kun Suomessa syntyneitäkin tyttöjä viedään Lähi-itään ympärileikattaviksi?
Missä ovat feministit, kun Iranin suurlähettiläs ei suostu kättelemään presidentin vaimoa?
Missä ovat feministit, kun turvakotipaikat eivät Helsingissä riitä perheväkivaltaa kokeville naisille?
Missä ovat feministit, kun raiskaaja saa teostaan vain ehdollisen tuomion?"

Esimerkiksi kirjoittamassa Uuden Suomen blogipalstalle Istanbulin sopimuksen ratifioinnista ja sen täytäntöönpanon ongelmista - turvakotipaikkoja on tosiaan tarpeeseen nähden aivan liian vähän koko Suomessa ja maahanmuuttajanaisten kokemat erityiset lähisuhdeväkivällan muodot jäävät helposti viranomaisilta piiloon:

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/p...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, raiskaus pitäisi mielestäni määritellä rikoslain tunnusmerkistössä seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamista painottaen - nykyisinhän raiskaus määrittyy rikoslaissa lähinnä käytetyn väkivallan vakavuuden suhteen...

Seksuaalinen väkivalta kaikkineen on Suomessa edelleen yllättävän yleistä - tutkimusarvioiden mukaan noin 15 000 naista raiskataan vuosittain ja lukuarvo nousee 46 000:een kun arvioon luetaan mukaan tapaukset, joissa nainen ei ole humalatilansa tai muun sellaisen vuoksi kyennyt puolustautumaan :

http://web.archive.org/web/20110725170144/http://w...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Saudi-Arabia on feministisempi valtio, kuin Suomi. Suomalaiset miehet ovat valkoisia heteromiehiä, jotka ovat etuoikeutetussa asemassa ja sortavat naisia, muunsukupuolisia, seksuaalivähemmistöjä ja maahanmuuttajia. Saudiarabialaiset miehet taas ovat rodullistettuja ruskeita miehiä, ja näin he kuuluvat samaan valkoihoisten heteromiehien syrjimään ja alistamaan ryhmään, kuin naiset, muunsukupuoliset, seksuaalivähemmistöt ja ruskeat tytöt. Vaikka näennäisesti saudiarabialaiset näyttäisivät syrjivän naisia, niin syrjintä on vain näennäistä. Nykyisin naiset pääsevät Saudi-Arabiassakin johtaviin asemiin ja naisia varten on avattu jo joitain kuntosalejakin.

Kansakuntien feministisyyttä arvioitaessa tulee muistaa intersektionaalisuus.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin miten luulet niin ettenkö feministinä vastustaisi yllä olevia asioita?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko ulkoministeri Soini puuttunut Iranin suurlähettilään käytökseen? Entäpä puolueenne oikeusministeri raiskaustuomioihin? Olisiko toimikunnan paikka?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset