Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Feministi, älä tee minusta uhria!

Tänään vahva suomalainen naisjohtaja Mia Miettinen uskalsi astua median eteen huomauttamaan, etteivät lasikatot estä naisten menestymistä tasa-arvoisessa Suomessa, vaan uralla eteneminen on itsestä kiinni. Sosiaalisessa mediassa alkoi välittömästi itku ja hammasten kiristely. Vasemmisto-feministiset poliitikot pahoittivat mielensä, vaativat Miettistä tarkistamaan etuoikeutensa ja lynkkasivat naisen siskojengin pettämisestä.

Itsenäinen ja omasta menestyksestään vastuun ottava nainen - sellainenko on feministin kauhistus? Nainen, joka ei syytäkään omista ongelmistaan miehiä - sellainenko on siskojengin pettäjä?

Minulle sellainen nainen on esikuva.

Feministit tekevät parhaansa romuttaakseen juuri sen, mistä tasa-arvossa pitäisi olla kyse: ajatuksen miesten ja naisten yhtäläisestä pätevyydestä. Feministit eivät suostu uskomaan, että naiset voivat pärjätä itsenäisinä toimijoina ilman erityiskohtelua, kiintiöitä tai jatkuvaa mielenosoittamista. Tälle pakotetulle uhrimentaliteetille koko aate perustuu.

Minä en ole feministi. En usko naisten vähättelyyn. Suomalainen nainen ei ole patriarkaatin uhri, ei ole miestä heikompi, eikä tarvitse syrjivää erityiskohtelua. Suomalaiset naiset ovat läpi historian osoittaneet olevansa raudanlujia voimanaisia, jotka toimivat tasa-arvoisina miesten rinnalla.

On korkea aika, että feministit tarttuvat muutamaan jäljellä olevaan tasa-arvon epäkohtaan - esimerkiksi asepalvelukseen tai maahanmuuttajanaisten asemaan - ja jättävät sikseen uhrimentaliteetin ja naisten vähättelyn vaatimalla tarpeetonta erityiskohtelua. Minä tai muut vahvat suomalaiset naiset emme sitä tarvitse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

37Suosittele

37 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On ilahduttavaa, että näet tyttöytesi ja naiseutesi täysin tasa-arvoisena poikuuden ja mieheyden kanssa. Jos ymmärsin, niin vasemmiston ja feministien suut pitäisi tukkia syystä: Eivät ymmärrä tyttöyttä ja naiseutta?

Insinööribileissä yleensä sekä tyttöyden, että naiseuden edut selvenevät. Työpaikoilla lienee rauhallisempaa nykyisin?

Pekka Pylkkönen

Olette esimerkillisiä naisia. Jos haluaa jotqin erikoista, sen hankkimiseksi jokaisella on kaksi kouraa. Niin miehellä kuin naisellakin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Yhdysvalloista tulee tämä villitys että pitää suhtautua jäätävän kriittisesti feminismiin. Itse feminismi ei niin ole kiinnostusaluettani mutta siitä käyty ponnekas keskustelu aina vähän yllättää.

Erityisesti siksi että Suomessa feminismin historia on ihan poikkeuksellisen ansiokas. Se että Tiina voi noin uhmakkaasti paukutella henkseleitään on osin sen onnistuneen naisasian ansiotakin.

Ainakaan minua ei feminismi uhkaa millään tavalla.

Pekka Pylkkönen

Haluan todeta arvostavani ammattiyhdistysliikkeen ja feministien ponnisteluja. Molemmat ovat saaneet aikaan arvokkaita asioita. Sen sijaan joskus pitää osata myös lopettaa. Kun huomaa että nyt hommat ovat enää itsestä kiinni, on aika vaihtaa mielenosoituskyltit työrukkasiin.

Projekti on jotain jolla on selkeä alku- ja päätepiste.

Olli Nurmi

Ottaen huomioon se, että feminismin päätavoitteina on naisten yhdenvertaisuuden takaaminen kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla (esim. naisvaltaisten alojen matalammat palkat ja ennakkoluulot siitä mitä tarkoittaa olla nainen tai millaisia naiset ovat).

Todellisuudessa kenenkään vapautta olla juuri niin perinteinen nainen kuin vain tahtoo, ei uhkaa kenenkään toisen vapaus olla olematta.Tosiasiassa kaikki naiset hyötyvät siitä, jos naiset nähdään yhdenvertaisina yhteiskunnan jäseninä. On turha selittää, että "ei teillä voi olla mitään ongelmia kun minä olen BMWn toimari ja minulla on kaikki hyvin. Lisäksi lasikattoa ei ole olemassa". Valoja päälle.

Pekka Pylkkönen

Naisvaltaisten alojen matalampien palkkojen ei ole osoitettu johtuvan siitä että siellä työskentelee enemmän naisia. Eikä tämä edes pidä aina paikkaansa. Esimerkiksi lääkäreistä 60% on naisia ja siellä tienataan keskimäärin enemmän kuin useilla akateemisilla miesvaltaisilla aloilla.

Nainen on ollut presidentti, pääministeri, eduskunnan puhemies, korkeimman oikeuden presidentti, pörssiyhtiön toimitusjohtaja, piispa, yliopiston rehtori, Suomen suurimman lehden päätoimittaja, Suomen suurimman ammattiliiton puheenjohtaja jne yms. Vaatisi jotain evidenssiä osoittaa että naisten mahdollisuuksia päästä yhteiskunnan nokkapaikoille rajoitetaan. Ei voi vain huudella lasikatoista ja sovinistisioista. Tai voi mutta miksi?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #7

Ja kun se passaa unohtua, että naisvaltaisten alojen palkamaksaja on kunta/valtio. Siellä muuten maksetaan prikulleen sama palkka esim mies/naishoitsulle. Yksityisellä sektorilla palkat usein neuvotellaan. Saat sitä mitä pyydät. Eikös tällöin naisten pitäis ihan ite ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhdistäytyä?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Helvetin hyvin kirjoitettu! Napakasti asiaa.
Itsekin patriarkaalisesta kulttuurista muuttaneena olen ottanut kaiken irti niin naisten kuin miestenkin oikeuksista ja vapauksista. Rakastan Pohjoismaita. Akan ja Ukon Suomea.

Feministit Suomessa alkoivat jo 80-luvulla oireilemaan turhautumistaan, tosin vielä silloin sentään vastustivat islamilaista paternalismia, nykyään ovat vajonneet puolustelemaan jopa uskonnollisten symbolien käyttöä "vapaaehtoisena". Seonneitako ne ovat, kun eivät ymmärrä edes sitä mitä "vapaaehtoinen" tarkoittaa lapsesta asti omaan naisenpaikkaan ehdollistetulle tytölle tai naiselle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nyt meni nappiin. Kirjoitin taannoin samasta asiasta, eli naisten haluttomuudesta ottaa itse vastuu elämästään.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179079-na...

Pekka Pylkkönen

Hyvä kirjoitus jossa on varmaan totuuden siemen. Kaverini, nainen, joka työskentelee sosiaalityöntekijänä Vantaalla, sanoi että merkittävä osa ongelmista johtuu siitä että työyhteisö on pelkkiä naisia - kyräily ja juoruaminen syövät ilon työstä. Ja tästä on myös tutkimusnäyttöä: pelkästään miehistä tai sekä miehistä että naisista koostuva työyhteisö on merkittävästi ongelmattomampi kuin pelkästään naisista koostuva. Toki tämä on sitten tilastollinen yleistys.

Kaipaisin sairaanhoitajille ja muille naisvaltaisille aloille tulospalkkausjärjestelmiä. Nämähän ovat ne erät jotka nostavat teollisuuden duunareiden palkkoja. Peruspalkat jäävät yleensä todella paljon esimerkiksi hoitajien liksoista.

Tämä olisi reilu tapa nostaa palkkoja ja tuottavuutta. Palkathan eivät saisi kansantaloudessa nousta ellei tuottavuus parane. Kuka sitten osaa laatia hyvät mittarit, enpä tiedä. Joku varmasti osaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Naisvaltaisten alojen ongelma on nimenomaan juoruilu ja kyräily. Eihän sisko siinä vieressä voi kertakaikkiaan saada parempaa liksaa! Mittarit työnvaativuuden arvioinnissa ovat tällä hetkellä vitsi. Pomon kaverit saavat parempaa liksaa, ei se, joka tekee eniten ja paremmin työtä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tämä blogikirjoitus toi mieleeni Chris Harmanin kirjoituksen vuodelta 1979, jossa hän sanoi, että naisten ja miesten välisen tasa-arvon tavoittelussa ei tulisi lähteä liikkeelle sellaisesta asetelmasta, jossa nainen nähdään automaattisesti uhrina, vaan sellaisesta näkemyksestä, jossa nainen on yhtä voimakas yhteiskunnallinen vaikuttaja kuin mies:

Marxism and feminism

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hienoa, toivonkin että muutkin naiset seuraisivat hyvää esimerkkiäsi. Menestymiseen ei tarvita mitään sukupuoleen sidottuja temppuja, vaan oikeaa asennetta. Onnea omalle yrityksellesi. Tai onnea työelämässä, ellet yrittäjäksi halua. Tosin, et sinä taida paljoa onnea tarvita, sinulla on asenne kohdallaan jo. Toivotan silti, hyvää onnea ei koskaan voi olla liikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset