Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kielteinen turvapaikkapäätös on ehdoton

Helsingissä Rautatientorilla kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden leiri on pystyssä jo toista kuukautta. Sen purkamisen sijaan punavihreät poliitikot ovat nostaneet itsensä lain yläpuolelle vaatiessaan, että riittävän kovaan ääneen meuhkaamisen voisi palkita tilapäisellä oleskeluluvalla. Sisäministeriöstä kerrotaan, että nämä poliitikkojen tyhjät lupaukset ovat jopa rohkaisseet turvapaikanhakijoita jäämään maahan laittomasti siinä toivossa, että lainvoimainen kielteinen päätös jotenkin taianomaisesti muuttuisi myönteiseksi.

Se toivo on turha. Poliitikolla ei ole valtaa kävellä kielteisen päätöksen yli. Suomen turvapaikkajärjestelmä perustuu siihen, että jokaisen hakijan tapaus käsitellään huolella ja tarvittaessa oikeusasteiden kautta. Päätös on lopulta joko myönteinen tai kielteinen, mutta joka tapauksessa perusteltu ja pysyvä.

Rahan, oleskeluluvan, koulutuksen tai työllistämistoimien vaatiminen laittomasti maahan jääneille turvapaikanhakijoille on typerää ja vastuutonta kannustamista lainvastaiseen toimintaan. Kielteinen päätös tarkoittaa, että henkilön asiat on perinpohjaisesti käsitelty, eikä hänellä ole enää edellytyksiä jäädä Suomeen. Mikäli henkilö päätöksestä huolimatta ei poistu maasta, oleskelee hän täällä yhteiskunnan pelisääntöjen ja suomalaisten enemmistön oikeustajun vastaisesti.

Myönteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttaminen tulee nostaa Helsingissä prioriteetiksi. Kielteisen päätöksen saaneet tulee sen sijaan palauttaa välittömästi kotimaihinsa virallisen päätöksen edellyttämällä tavalla. Tyhjien lupausten aika on ohi - nyt on aika varata paluulennot.

Suomen turvapaikkajärjestelmällä ei olisi yhtään mitään virkaa, jos myönteisestä ja kielteisestä päätöksestä seuraisi käytännössä sama lopputulos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Tiina puhuu asiaa, laittomasti maassa olevat tulisi laittaa siihen koneeseen joka vie heidät omiin kotimaihinsa, pääsevät maahan tai eivät. Emme voi pelastaa USA:n sotien takia pakolaiseksi joutuneidet miljoonien ihmisten elämää, USA:lla on vastuu siitä, koska on kaikki sodat alkun laittaneet omia etuja ajen, siis myös maksakoon seuraukset.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kovasti kiinnostaisi tietää, mitä suunnittelet lentokoneessa tehtäväksi, kun matkustajat eivät pääse maahan ?

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

EU:lla täytyy olla edellytykset hankkia joku maa-alue Afrikasta tai Lähi-idästä, jonne sellaiset voidaan palauttaa, joilla ei mukamas ole minkään maan passia. He tulivat tänne laittomasti, joten pääasia, että heidät palautetaan jonnekin. Vähän samalla tavalla kuinka esim. Stalin siirsi Volgan saksalaiset Siperiaan. Päätetään joku alue, minne porukkaa viedään ja vuokrataan se Afrikasta. Sama alue voisi toimia myös vastaanottokeskuksena. Kaikki Eurooppaan tulleet turvapaikanhakijat menisivät sinne odottamaan päätöstä. Vähän niinkuin Australialla on Nauru-saaret. Eihän se tosiaan voi olla niin, ettei porukkaa muka saada minnekään täältä. Se on vain tahdon puutetta ja lisää terrorismia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kuinka monta miljoonaa näet Rautatientorilla ?
Epäiletkö, että jos hengenvaarassa olevat ihmiset saavat jäädä Suomeen, huomenna heitä on täällä miljoona?
Ja että jos heitä ei ole täällä yhtään , vaan heidät tapetaan esim Irakissa, sinun ja Suomen asiat ovat jotenkin paremmin?

Jaakko Häkkinen

Täysin tasan näin! :)
Ja kansan suuri enemmistö yhtyy tähän.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233934-kansa...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oikeuden päätökset ovat vain muutamien ihmisten mielipiteitä. Tämä oli muistaakseni Halla-ahon ja mestarin seuraajien kannanotto korkeimmanoikeuden päätökseen.

Pekka Pylkkönen

Pantiinko Halla-Ahon tuomio toimeen vai kaatuiko se mielenosoituksella?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos Halla- aho olisi tuomittu kuolemaan tai samaa tarkoittaen maasta karkoitettavaksi, olisin minä ainakin osoittanut mieltäni ja myös suojellut häntä.
Sakkotuomiolla ja kuolemantuomiolla / kidutuksella on juuri tämä pieni ero esim kansalaistoiminnan moraalisen oikeutuksen suhteen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Niille joiden kohdalla kuvaamaasi tilannetta pidetään realistisena on myönnetty tai myönnetään turvapaikka.

Kansalaistoiminta joka yrittää panna toiveensa muiden toteutettaviksi ei ole moraalista. Jokainen on vastuussa omasta moraalistaan ja sen vaatimuksista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomessa kansalaisilla on oikeus hakea turvaa ylemmiltä tahoilta jos päätös tuntuu mielivaltaiselta ja epäinhimilliseltä. Korkeimmillaan asiasta päättää unionin toimielimet.
Oikeus valittaa koskee sekä turvapaikanhakijoita ja myös Halla-ahoa.

Haluaako Tiina nyt viedä tuon oikeuden pois?

Voi vain kuvitella sitä valitusten ja pahan äänen määrää jos sellainen oikeus meiltä riistettäisiin. Omat hallintoherramme kun eivät aina oikein osaa huomioida maassamme olevien oikeuksia, olipa kyse sitten täällä syntyneistä tai tänne tulleista.

Pekka Pylkkönen

Eikös Tiinakin tuossa maininnut että tarvittaessa käsittely menee oikeusasteiden kautta? Tämä on Suomessa myös turvapaikkahakemusten kohdalla käytäntö. Niistä saa valittaa ja osa päätöksistä muuttuu oikeudessa.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Jos on erehdyksessä sattunut syntymään Suomeen, kantasuomalaisille vanhemmille, niin valittaminen eri oikeusasteissa maksaa. Koska odotettavissa on lisää mielivaltaisia päätöksiä, taloudellinen riski on usein merkittävä, puhumattakaan asianajokuluista, jotka eivät myöskään ole Suomessa syntyneille ilmaisia, ja oikeusturvavakuutukset eivät kata kuluista kuin osan. Ovatko siis ihmiset mielestäsi oikeuden edessä samassa asemassa, syntyperään katsomatta?

Pekka Pylkkönen

Sinänsä persaukiselle suomalaiselle myönnetään kyllä oikeusapua jos asioitaan haluaa puida oikeudessa. Persaukiselle kaikki on maksutonta, niin lakimies kuin prosessikustannukset. Omalla palkallaan elävälle kynnys lähteä oikeuteen on varmasti suurin sillä kustannukset ovat isot.

Jos samaa persaukisuuden vaatimusta noudatetaan myös pakolaisten kohdalla, kaipa ne silloin ovat samassa asemassa.

Jonne Lövkvist

Joo, mutta sitten tulee Tarja Halonen, Erkki Tuomioja ja Li Andersson lobbaamaan henkilökohtaisella arvovallalla (noo, kyllä presidenttiyteen sisältyy henkilöstä riippumatta tiettyä arvovaltaa) turvapaikan ihmisille jotka on aiemmin saaneet hylsyn, tai monta hylsyä.
Niinkuin tämä eräskin mielenosoituspomo, jonka turvapaikkashoppailusta ja jopa suomalaisten hautojen häpäisystä löytyy kuvatodisteet "vaihtoehtomediasta" eli siitä lehdestä, jonka nimessä on vain kaksi kirjainta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Turvapaikanhakijoilla ei tulisi olla edes valitusoikeutta tuomioistuimissa, mikäli mitenkään mahdollista lakia muuttamalla. Valitusprosessit aiheuttavat valtavia kustannuksia ja rahat voitaisiin käyttää vaikka pakolaisleirien lasten olojen kohentamiseen mielellään. Yli 60 % Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista on elintasopakolaisia EU:n viralliselta taholta tulleen tiedon mukaan. Nämä nuoret Euroopan kiertelijät vievät leivän pakolaisleirien lasten suusta, kun EU-maat keskittävät taloudelliset panostuksensa näihin.

Kaikenlaisista päätöksistä ei Suomessa tarvitse olla valituslupaa. Esim. kaavoitustakin viivästyttävät pitkät valitusrumbat ja niiden sijaan tarvitaan tehokkaampaa asukkaiden kanssa keskustelua ja näiden kannan selvittämistä.

Hylätyn päätöksen saaneille tulee perustaa palautuskeskukset, joita valtaosa suomalaisista tuoreen tutkimuksen mukaan kannattaa. Näissä riittävän kauan oleskeltuaan tulijat varmastikin haluavat palata. He voivat mennä pakolaisleireille, jos tuntevat olonsa uhatuiksi. Niillä ne lapset ja naisetkin joutuvat pääsääntöisesti odottamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset