Tiina Ahva Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Nuori koulukiusaaja on koskematon

Sipoon Sanomat kertoi eilen järkyttävästä 15-vuotiaan pahoinpitelystä, jonka tekijät olivat alle 15-vuotiaita koulutovereita. Nuorta poikaa potkittiin, hakattiin ja ammuttiin kuulapyssyllä. Koko tapahtuma videokuvattiin -  ilmeisesti tekijöiden huvitukseksi.

Kaikkein kuvottavinta on, että sama poika oltiin pahoinpidelty koulukiusaamistapauksessa myös kaksi vuotta aikaisemmin, silloinkin alle 15-vuotiaiden toimesta. Uudessa tapauksessa yksi tekijöistä oli aikaisemman pahoinpitelijän veli.

Pojan pahoinpitelijöitä ei ole tuomittu, koska he ovat lain ulottumattomissa. Alle viidentoista vuoden ikä suojaa niin hakkaajaa kuin raiskaajaakin rangaistusseuraamuksilta Suomessa.

Luuleeko joku, että pahoinpitelijöiden ikä oli sattumaa?

Koulukiusaajat käyttävät lakejamme häikäilemättä hyväkseen. Kiusaajaporukoissa on opittu, että likaisimmat työt kannattaa aina teettää jengin nuorimmilla - silloin edes kiinni jääminen tai videotodistusaineisto ei haittaa. Suomen lain mukaan nimittäin vasta yli 15-vuotiaiden tekijöiden rikokset käsitellään oikeudessa ja niistä voidaan määrätä rangaistus.

Meillä on laki, joka suojelee ja turvaa tekijää eikä uhria. Meillä on kiinteä ikäraja, joka antaa tietyn ikäisille väkivaltarikollisille automaattisen koskemattomuuden. Sellainen laki, joka mahdollistaa suunnitelmallisen ja toistuvan rikollisuuden, on kumottava.

Viidentoista vuoden rikosoikeudellisesta alaikärajasta täytyy luopua.

Kirjoitin tavoitteen ylös myös Perussuomalaisten Nuorten viime marraskuussa julkaistuun Rikoslaki remonttiin! -ohjelmaan. Siinä vaaditaan, että tuomioistuin käyttää omaa harkintaansa nuorten tekijöiden syyntakeellisuuden arvioinnissa - eikä pelkkä neljäntoista vuoden ikä riitä enää "vapaudu vastuusta" -kortiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Englannissa saivat jopa 10-vuotiaat pojat käytännössä elinkautisen tuomion:

https://fi.wikipedia.org/wiki/James_Bulgerin_murha

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Erityisesti toistuviin väkivaltarikoksiin syyllistyviä alaikäisiä pitäisi kohdella huomattavasti nykyistä kovemmalla kädellä. Loputon ymmärtäminen ja olemattomat seuraamukset johtavat siihen, että näistä tulee vanhempina entistäkin vaarallisempia.

Oikea resepti löytyisi esim. Venäjältä: tukka pois ja riittävän pitkäksi ajaksi askeettiseen kovan kurin laitokseen.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Singaporessa on myös oikea linja. Väkivaltarikolliset vankilaan useaksi vuodeksi, kepiniskuja takamukselle ja rikoksentekijän nimi sekä naama lehtiin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Minusta toistuviin väkivalta rikoksiin syyllistynyttä alaikäistä pitäisi voida syyttää aikuisena.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Niin samaa mieltä kanssasi. Rikosoikeudellisen vastuun pitäisi alkaa jo 12-vuotiaana. Eihän senikäiset saa myöskään enää ajaa polkupyörää jalkakäytävällä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Alle 15-vuotiasta väkivallantekijää voidaan jo nykylainsäädännön mukaan pitää psykiatrisessa pakkohoidossa täysi-ikäisyyteen saakka.

Käyttäjän EnsioJauhiainen kuva
Ensio Jauhiainen

olen artikkelin kirjoittajan kanssa samaa mieltä kyllä alle 15. hyvin tietää mitä tekee ja nykykäytännön mukaan käyttävät sitä hyväksi jopa niin että aina etsitään kaveripiiristä se alle 15v. joka ottaa syyt kun siitä ei mitään seuraa

Arto Jääskeläinen

Rikosoikeudellinen 15 vuoden ikäraja on kieltämättä tarpeeton ja haitallinen, alaikäisyyden voisi ottaa huomioon tilanteen mukaisella seuraamuspuolella sen sijaan.

Kannatan lämpimästi tuota muutosta juuri kirjoittajan esittämistä syistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset